Advies bij het kiezen van houtverf of beits kleuren
Het kiezen van kleuren voor beits en houtverf is niet gemakkelijk. De meeste mensen denken veel langer na over de kleur dan over het product zelf. Dat is begrijpelijk: het is de verfkleur die je ziet. Wij helpen u graag verder. Hieronder leest u stap voor stap hoe u tot de juiste keuze komt.
1. Is uw houtverf of beits transparant of dekkend?
Bij het kiezen van verf- en beitskleuren is de eerste vraag: gaat u transparant of dekkend beitsen? Transparant betekent dat u de structuur van het hout door de beitslaag blijft zien. Ook de oorspronkelijke houtkleur blijft er doorheen schijnen. Met dekkende beits wordt daarentegen een gladde filmlaag op het hout gelegd. Van de houtkleur of houtstructuur ziet u dan niets meer.
Belangrijk om te weten:
- Transparante beits is niet altijd kleurloos. Er is veel transparante beits op de markt waar kleurpigment aan is toegevoegd. Deze wordt ook wel semi-dekkend of semi-transparant genoemd. Hierbij wordt de oorspronkelijke houtkleur vermengd met de kleurpigmenten van de beits.
- Transparant beitsen moet vaker herhaald worden dan dekkend verven. Maar u bewaart wel meer van het karakter van hout.
2. Wat doet een kleur met het hout?
Na de eerste keuze voor dekkend of transparant volgt een keuze uit een eindeloze reeks kleurschakeringen. U vindt deze in de kleurenkaarten en kleurenwaaiers van de specifieke verfmerken zoals Inno Coatings, Jotun en Teknos Drywood, of van universele systemen als RAL of NCS. Voordat u hieruit een tint kiest, moet u even bij een paar zaken stilstaan.
Wie voor dekkend, of voor transparant met een kleurtje kiest, moet zich afvragen hoe die kleur in de omgeving past. Kleur geeft een bepaalde uitstraling aan uw houten huis. Kleur kan aandacht trekken, een sfeer versterken, een functie onderstrepen. In combinatie met andere kleuren kan een bepaalde tint echter ook "opgaan" in de omgeving. Kleur werkt als een jas, een belangrijk element in de profilering van een bouwwerk. Lokale welstandsregels kunnen echter beperkingen opleggen in de kleurkeuze. Vraag uw gemeente als u hierover meer wilt weten.
Ook bij kleinere projecten zoals een veranda of houten trap beitsen moet u denken aan hoe die kleur combineert met de omgeving. Meestal is het beste om geen al te harde kleur te kiezen. Zachtere tinten zijn minder agressief en stralen meer rust uit.
Bij bedrijven komt het soms nauwer. Kleuren zijn als een visitekaartje voor wie op bezoek komt of er zaken doet. Dit kunt u haast letterlijk nemen: de kleuren van het logo op uw eigen visitekaartje zijn misschien ook prima als kleur van uw gevel, deur of vloer. Maar blijf alert: een ongelukkige keuze voor bepaalde beitskleuren is bij een bedrijf soms meebeslissend over succes of mislukking. Hebt u een onderneming maar zelf geen verstand van geschikte kleurcombinatie, laat u dan adviseren. Wij kunnen met u meedenken.
3. Kies de juiste kleurenkaart
Iedere kleur is maakbaar. Om al die verschillende kleurschakeringen uit elkaar te houden, worden beitskleuren internationaal uitgedrukt in codes, zoals in de systemen RAL en NCS. Op de kleurenkaarten op deze website vindt u honderden mogelijkheden. Doorloop ze eens rustig. Maak eventueel een print van de kleuren die u het meest bevallen, en leg deze op het hout om een indruk te krijgen.
4. Geef het kleurnummer door bij de bestelling
Keus gemaakt? Vul het kleurnummer in bij de bestelling van de beits!